PRVA POMOČ PRI ODPRAVI BOLEČIN V HRBTENICI

Osem od desetih oseb bo vsaj enkrat v življenju trpelo za bolečinami v hrbtenici. Pri več kot 90 % oseb bo ta izginila v nekaj tednih, pri ostalih pa lahko vztraja tudi mesece ali leta. Ko se bolečina pojavi, se marsikomu življenje v hipu obrne na glavo. Aktivnosti, ki prej niso predstavljale težav postanejo neizvedljive. To posledično vodi do slabše splošne razpoloženosti in višjega dojemanja bolečine. K vsemu temu še dodatno negativno prispeva slaba informiranost glede načinov samopomoči.Ta članek je namenjen boljšemu razumevanju nastanka bolečin in predlaganju ukrepov, ki vam lahko v tej akutni fazi pomagajo.  

KAKO BOLEČINA SPLOH NASTANE?

Bolečina je največkrat posledica poškodbe, ki v hrbtenici lahko nastane na dva načina:

 1. Mehanizem nastanka poškodbe  

 • meja tolerance hrbtenice je vzdrževana,
 • poškodbo povzroči obremenitev enkratne višje amplitude (padci, prometna nesreča),
 • nenadna, huda, akutna bolečina,
 • v tem primeru morate nujno poiskati pomoč zdravnika. 
 1. mehanizem nastanka poškodbe

 • meja tolerance postopno pada, kot posledica ponavljajočih obremenitev,
 • podpražne obremenitve lahko zaradi padca meje tolerance, naenkrat postanejo nadpražne,
 • bolj “zahrbtna” oblika poškodbe hrbtenice,
 • vzrok za nastanek poškodbe, se skriva v slabih gibalnih vzorcih in obremenitvah, ki jih lahko ponavljamo leta.


KAKO SI LAHKO POMAGATE? 

1. POČITEK V RAZBREMENJUJOČIH POLOŽAJIH

Ko se nam pojavi akutna bolečina, je največja napaka, ki jo lahko storimo ta, da začnemo izvajati aktivne vaje. Naše telo se ob nastanku poškodbe, namreč odzove z mišičnim krčem, ki ima funkcijo, zavarovati telo pred ponovnimi prekomernimi obremenitvami. V kolikor izvajamo vaje v fazi akutne bolečine, obstaja velika verjetnost, da se bodo le-te še povečale. 

Predlagam, da ob akutni bolečini poiščete položaj, ki vam je najudobnejši. Spodaj je predstavljenih nekaj primerov, ki omogočajo razbremenitev hrbtenice: 

a) leže na trebuhu z oporo na podlahteh,

b) položaj otroka,

c) leže na hrbtu s pokrčenimi koleni. 

Sami morate ugotoviti, kateri položaj vam najbolj ustreza in povzroča sprostitev bolečine. Priporočljivo je, da ta položaj zadržite 2-3 min, večkrat dnevno.

2. DEKOMPRESIJA HRBTENICE

Bolečina v hrbtenici je velikokrat posledica pritiska na živčne strukture. Pritisk lahko zmanjšamo z določenimi položaji dekompresije:

3. GRETJE/HLAJENJE 

 • Hlajenje uporabljamo v prvih fazah akutne bolečine, z namenom zmanjšanja vnetja (prvih nekaj ur),
 • gretje uporabljamo v nadaljnjih (kroničnih) fazah bolečine, z namenom zmanjšanja mišične napetosti.

KAKO POGOSTO / KOLIKO ČASA: 1-2 krat dnevno / 20 min 

4. HOJA 

Hoja je eden izmed najučinkovitejših naravnih blažilcev akutne bolečine v hrbtenici. Zakaj? 

 • Omogoča ciklično obremenjevanje in razbremenjevanje, kar vodi do mišične sprostitve, razbremenitve medvretenčnih ploščic in povečanega pretoka krvi,
 • dodaten pozitiven učinek: mentalna sprostitev in prenos misli vstran od bolečine

UPOŠTEVAJTE: v začetni fazi akutne bolečine je pomembno, da sprehode izvajate v krajših razdaljah, večkrat dnevno. Intervale nato postopno večajte. 

KAKO NAJ PREPREČIM, DA SE MI BOLEČINA VEČ NE BO PONOVILA?

Pomembno je, da ozavestite, kaj so bili vaši povzročitelji bolečine v prvi fazi, torej kaj je bil razlog za padec meje tolerance, ki je vodil do poškodbe. Zavedajte se, da zdrava hrbtenica ni odvisna le od ene predpostavke (npr. vadba, pravilno sedenje), ampak da na (ne)zdravje vplivajo vsi položaji in gibalni vzorci, ki jih izvajate skozi dan. 

Vaša pot do zdrave hrbtenice, pa se z zmanjšanjem akutne bolečine šele začenja. Ko ste uspeli zmanjšati bolečino, je pomembno, da začnete z izvajanjem aktivnih vaj, ki vam bodo hrbtenico zavarovale pred prekomernimi obremenitvami. 

Več o vajah in ostalih tehnikah, ki bodo zavarovale vašo hrbtenico na varen način, pa si lahko preberete v brezplačnem PDF priročniku